De grote vraag is: is wandelen goed voor je? En ik kan daar een volmondig ja op antwoorden. Het is beter voor je gezondheid dan hardlopen (dit geeft veel spanning op je gewrichten) en het is goedkoop omdat je alleen goede schoenen nodig hebt. Voor veel andere sporten heb je een hele sportuitrusting nodig en accessoires, maar voor wandelen valt dat dus reuze mee. En veel mensen zeggen dat het altijd regent in Nederland maar dat is een grote misvatting. En ook met een paraplu of capuchon op kun je prima wandelen natuurlijk.

Wat zijn de voordelen van wandelen?

Er zijn veel voordelen en ik zal hieronder een paar voorbeelden geven:

het is meditatief

het is goed voor je gezondheid

het is fijn om te doen

je ziet nog eens wat van je omgeving

je kunt het gezellig samen doen

het helpt je bij het afslanken

het is goed voor je humeur

het is goed voor je geheugen

en zo zijn er nog veel meer voordelen van wandelen! Lees hieronder lekker verder.

Meditatie

Wanneer je heerlijk aan het wandelen bent en je geniet van de vogels die zingen en de bloemen die bloeien, of van de kou op je wangen in de winter, dan kom je in een bepaalde flow. Die flow wordt ook wel meditatie genoemd. Wanneer je dus heerlijk op gaat in de natuur is wandelen rustgevend en dit is heel belangrijk voor je lijf en leden. Ook voor je geest! En wanneer je te druk bent in je hoofd kun je ook een wandelmeditatie opzetten en dan mediteer je heerlijk in de frisse buitenlucht.

Gezondheid

Wandelen heeft enorm veel voordelen voor je lichaam. Je bouwt e     r conditie mee op, je bloeddruk verlaagt, je botten en spieren versterken, je nachtrust wordt beter door het wandelen en ga zo maar door. Het is de meest eenvoudige beweegvorm die eigenlijk het meeste doet voor je lijf doet. Dus wat houd je tegen?

Fijn

Wandelen is gewoon fijn om te doen. Het kost niet heel veel inspanning en het is gemakkelijk. Je ademt frisse lucht in en het kost je, behalve tijd, ook echt helemaal niets. Het brengt je alleen maar goede dingen. Zelfs als het regent of heel erg hard waait, dan nog kun je gewoon wandelen. Heerlijk toch. 

Omgeving

Vaak ken je de omgeving wel, maar door te wandelen leer je toch nog veel leuke plekjes kennen waar je normaal niet zou komen. Je kunt met je auto overal langs sjezen en denken dat je genoeg ziet, maar door te wandelen kun je bij wijze van spreken, ieder grassprietje zien. Ook kun je vaak van de paden afwijken en dan kom je een hele nieuwe wereld tegen. Je kunt wandelen in je vertrouwde omgeving, maar ook eerst even op de fiets stappen, in de auto stappen of op de bus en dan kom je op een andere plek dan anders en die kun je weer heerlijk wandelend verkennen. 

Gezellig

Wandelen is ook heel erg gezellig. Je kunt het samen met je dochter doen, je beste vriendin of met een collega. Heerlijk samen over van alles en nog wat praten en tegelijkertijd lekker doorstappen. Een kopje koffie drinken samen kan altijd nog, en je zult merken dat de gesprekken veel makkelijker verlopen omdat je elkaar niet de hele tijd hoeft aan te kijken. Vaak komt er een diepere dimensie tijdens de wandeling in het gesprek. Probeer maar eens een wandeling te maken in plaats van statisch op een stoel te zitten tijdens je wekelijkse praatsessie met je beste vriendin. Je zult zien dat het zo ook heel erg gezellig is, en nog een stuk gezonder ook!

Afslanken

Uiteraard helpt wandelen ook bij het afslanken. Bij veel sporten komt er te veel gewicht op de knieën en enkels in één keer en bij wandelen gaat dit veel soepeler. Daardoor kun je ook met veel overgewicht prima wandelen. Uiteraard is het dan wel een kwestie van langzaam opbouwen (en in overleg met je arts). Maar je zult zien dat je er op vele manieren voordeel bij hebt. Je zult vrolijker worden en je lijf zal minder stram zijn. Let niet meteen op de weegschaal want door te wandelen train je je spieren en die zijn zwaarder dan vet. Dus het vet wat je verbrand is minder te zien op de weegschaal dan de spieren die groeien en sterker worden!

Humeur

Uiteraard heeft wandelen grote invloed op je gesteldheid. Je wordt er echt vrolijker vanHet ontspant en je maakt door de wandeling serotonine aan. Dit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd.

Geheugen

Door te wandelen verminder je de kans op Alzheimer met 20 tot 50%. Door het wandelen werkt je geheugen beter. 

Conclusie

Zoals je ziet is wandelen enorm goed voor zoveel processen in je lichaam dat het bijna vreemd is dat mensen het soms zo weinig doen. In de avond op de bank zitten en tv kijken is heel erg verleidelijk na een dag hard werken, maar door toch even de benen te gaan strekken zul je merken dat je als je naar bed gaat toch makkelijker in slaap komt dan zonder de wandeling. Dan gaat er nog van alles door je hoofd en nu je lekker gewandeld hebt, hebben veel dingen al een plekje in je hoofd gekregen. Dus kom van die bank af en ga lekker wandelen!!!

Meer leuke blogs lezen? Lees dan hier lekker verder.