Wat is spiritualiteit?

Wat is spiritualiteit eigenlijk? Op deze website vind je erg veel informatie over spiritualiteit. En alles waar je een bepaald label aan kunt of wilt hangen. Maar wat is het nou eigenlijk precies, spiritualiteit? Dat is lastig te bepalen maar ik zal proberen uit te leggen wat het voor mij betekend.Boeken en tijdschriften

Er staat erg veel over spiritualiteit geschreven in boeken en tijdschriften en iedereen heeft hier een andere gedachte bij. Voor mij is het vooral dat wij meer zijn dan alleen ons lichaam en onze gedachten. Wij zijn een ziel, die al eeuwen bestaat en die steeds een beetje meer groeit, met ieder leven. Tot de ziel zich volledig heeft ontplooit en voor altijd naar het eindeloze licht zal gaan. Wij zijn hier op aarde om bepaalde lessen te leren. Zonder slecht geen goed, dus helaas moeten we ook leren omgaan met tegenslagen. Dat maakt ons sterker en hierin schuilt een leerproces.. Want ook hier is het zo dat we het goede meer zullen waarderen als we het slechte mee hebben gemaakt. Als alles altijd alleen maar goed gaat, vinden we dit gewoon en zullen we dit dus niet als speciaal waarderen.Wat is een holistische kijk op je gezondheid?

Een holistische kijk is dat er niet alleen naar datgene gekeken wordt waar je op dit moment last van hebt en dat met medicijnen wordt onderdrukt. Nee bij holisme wordt er gekeken waarom je last hebt van datgene. Wat de oorsprong daarvan is. Dat kan zijn omdat je bepaalde voedingsmiddelen eet die niet goed zijn voor je of het kan zijn dat er geestelijk iets nog een plaats moet krijgen en dat je dat eerst moet verwerken. Lichaam en geest zijn één dus alles staat in verbinding met elkaar. Je hebt een lichaam, bent een ziel, hebt een geest, gedachten en gevoelens. Wanneer er iets mis is bij een van deze vijf elementen, dan kun je dat gaan voelen in je lijf. Een holistisch arts zal dus ook naar alle vijf de elementen kijken en niet zoals een reguliere arts alleen naar het lichaam. Heeft dit dan met spiritualiteit te maken?

Nou ik vind persoonlijk van wel. Een spiritueel iemand is zich bewust van zijn ziel en zal dus anders tegen de wereld aankijken dan iemand die zich niet van zijn ziel bewust is. Een spiritueel persoon zal het fijner vinden om naar een holistisch arts te gaan dan naar een reguliere arts. Ook zal deze persoon niet zomaar alles tot zich nemen omdat het moet of omdat het zo hoort. En zal zo min mogelijk voedsel tot zich nemen die niet natuurlijk zijn. Voedsel met E nummers doen niets voor je lichaam wat goed is en zal dus ook je ‘kanaal’ verstoppen. Hierdoor zal je je minder bewust zijn van jezelf en meer op de automatische piloot leven. Ook suiker is een boosdoener die ervoor zorgt dat je niet in de werkelijke staat komt waar je eigenlijk zou moeten zijn. Wat is het licht?

Wat voor mij heel erg belangrijk is, is dat het licht op deze aarde op dit moment steeds groter gaat schijnen. Hoe meer mensen met hun spirituele pad bezig zijn, hoe groter het licht zal zijn dat op deze aarde schijnt. We hebben allemaal nog een hele lange weg te gaan. Ook ik uiteraard. Maar ik ben druk bezig met leren hoe het het allemaal anders kan. In onze maatschappij is het jarenlang ikke, ikke ikke geweest en we zien de tendens verschuiven naar wij. Want er is niet alleen een ik, want iedereen is energie dus het is vooral wij. En wat bedoel ik dan met het licht? Het licht van liefde in je hart. Het licht van verdraagzaamheid. Van niet (ver)oordelen. Van niet denken in tekorten. Datgene wat liefde vanuit je hart naar anderen straalt. Mededogen, liefde voor jezelf en liefde voor een ander. Ik kan me niet voorstellen dat wanneer iedereen zo zou denken er nog oorlogen zouden zijn. En die tendens is nu heel langzaam aan het komen. Steeds meer mensen zien het licht, en dan niet het licht aan het eind van je leven, maar het licht wat anderen uitstralen en waar zij zelf ook over na gaan denken en zo tot de conclusie komen dat het allemaal echt anders kan en mag. Wat zou het dan een mooie wereld zijn!

In liefde,

MarjoDeliana


Meer lezen over spiritualiteit? Kijk dan vooral eens naar mijn Spiritualiteitsgids. Hierin worden spirituele termen uitgelegd op korte en bondige wijze.