Mindfulness

Mindfulness betekent eigenlijk: met je mind/gedachten met één ding bezig zijn. Dus niet tien dingen tegelijk doen. Aandacht schenken aan datgene wat je op dat moment aan het doen bent. In het NU zijn dus. Er zijn 7 principes die je hierbij kunnen helpen. 

Wat zijn de 7 principes van mindfulness?

  1. Mildheid/niet oordelen
  2. Geduld hebben
  3. Open houding
  4. Vertrouwen
  5. Niet streven
  6. Acceptatie
  7. Loslaten

Mildheid/niet oordelen

Het is zoals het is. Probeer nergens een oordeel aan te hangen. Niet over jezelf en ook niet over anderen, of de situatie zoals deze op dit moment is. 

Geduld

Wees geduldig met jezelf, anderen en met de situatie. Wanneer je merkt dat je in gedachten bezig bent met het verleden of de toekomst, breng dan de aandacht weer terug naar het NU. Doe dit keer op keer en met geduld. 

Open houding

Probeer zoveel mogelijk met een open geest en houding in het leven te staan. En probeer alles ieder keer te ervaren alsof het de eerste keer is. Zonder de gebeurtenis te laten kleuren door je ervaringen uit het verleden.

Vertrouwen

Vertrouw op je eigen gevoelens, intuïtie en ervaringen. Let op wat je voelt, ziet, ruikt, hoort en voelt. Door jezelf goed te kennen, ben je in staat je eigen koers te varen en laat je je minder door anderen beïnvloeden. 

Niet streven

Eigenlijk zijn we te veel tijd bezig met kijken naar de toekomst. Doelen stellen is uiteraard belangrijk, maar probeer niet het nu te vergeten. Probeer meer in het nu te zijn. 

Acceptatie

Zie de situatie zoals deze is. Niets meer en niets minder. Het betekent niet dat je alles maar goed moet vinden. Je accepteert de situatie zoals deze is en van daaruit bepaal je de volgende stap. 

Loslaten

De nare ervaringen willen we graag vergeten en de mooie herinneringen willen we vasthouden. Echter is het de bedoeling dat we alle ervaringen en herinneringen loslaten. De slechte en de goede. Stel jezelf open voor dit moment, het NU.

Simpel, maar niet altijd gemakkelijk

Het zijn simpele principes maar zeker niet altijd gemakkelijk. Het is te begrijpen dat niet alle zeven principes morgen al toegepast kunnen worden. Dit vraagt oefening en tijd. Maar het grote voordeel is dat je NU meteen al kunt beginnen. En wees jezelf bewust van je gedachten. Laat ze los en probeer niet te piekeren. Daar help je niemand mee en zeker jezelf niet. Een mooie methode om uit je hoofd te komen is om alles waar je aan denkt op te schrijven. Ga daarna met blote voeten in het gras staan. Heb je geen gras ga dan met blote voeten op de grond staan en focus je volledig op je ademhaling. Zolang je dit doet, ben je alleen maar in het hier en nu aanwezig. En in het nu is het enige moment waar je zou moeten zijn. Het verleden doet er niet meer toe en de toekomst staat nog niet vast. Er is alleen maar NU. Ook is mediteren een hele fijne manier om dichter bij jezelf te komen. Dit kan in stilte of met een geleide meditatie. Door heerlijk even rust te nemen met een meditatie, ben je ook in het nu. Lees mijn blog over mediteren. Door te aarden en te mediteren zul je ervaren dat je veel rustiger in je hoofd wordt en meer in je lijf komt. Blijf oefenen en ervaar hoe veel fijner je leven zal worden. Namasté