Waarom moet je amalgaamvullingen verwijderen? Waarom is dit beter? Afgelopen week brak er een stukje van mijn kies af. Balen, maar gelukkig geen man overboord. Vorig jaar ben ik naar een andere tandartspraktijk gegaan omdat ik een praktijk wilde die met biologische producten werkt. Dit is beter voor je eigen lijf. En uiteindelijk beter voor het milieu.Ik had nog een oude amalgaamvulling en deze wilde ik graag verwijderd hebben. Eerst een intake gehad en ik zou de vulling volgend jaar laten verwijderen, nadat ik de zorgverzekering opgehoogd had voor tandheelkundige hulp. Er werd namelijk aangegeven dat wanneer ik de oude vulling liet verwijderen, ik een kroon zou moeten hebben omdat de kies waarschijnlijk het boren niet zou houden en uit elkaar zou vallen. En toen brak mijn kies af….

En ja hoor, voordat ik mijn verzekering had kunnen verhogen brak er deze week een stukje kies af met een stukje amalgaamvulling. Balen want ik had het verhaal in mijn hoofd dat er dan een kroon zou moeten komen. Met een buik vol spanning vertrok ik naar Amsterdam om mijn kies te laten beoordelen. Ik had weer een hele lieve tandarts en zij wilde eerst proberen of de kies niet gerepareerd kon worden. Ze waarschuwde dat het napijn kon geven en wanneer er heel veel pijn zou komen, dan zou er een wortelkanaalbehandeling moeten gebeuren. Met of zonder verdoving?

That’s the question. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik voorheen altijd volmondig JA zei op deze vraag. Maar hoe bewuster ik word met voeding en algehele verzorging (ja ook de dag en nachtcreme en andere producten zijn biologisch), hoe minder rotzooi ik in mijn lijf wil. Dus ook geen verdoving. Alleen als de pijn te erg zou worden, zou er alsnog een verdoving in gaan. Nou, geloof het of  niet, ik heb geen pijn gehad! Dat viel me echt reuze mee. En daarna gaf de tandarts ook aan dat de napijn ook wel mee zou vallen, als dit allemaal ook zonder pijn was gegaan. Jeah!Amalgaam is vergif

Maar om dus even op de vraag terug te komen: waarom moet je amalgaamvullingen verwijderen? Nou, er zit puur vergif in!

Schade door kwik komt doordat het metaal in de mond werkt als een batterij. In amalgaam zitten immer vijf verschillende metalen en het speeksel in de mond functioneert als elektrolyt. Deze elementen samen voldoen aan alle voorwaarden voor batterij vorming. De corrosie die hierdoor ontstaat brengt een kwikionen transport op gang. De ionen zetten zich vast in het bindweefsel en binden zich aan eiwitten. Bacteriën en andere micro-organismen zetten deze anorganische kwikverbindingen (inactief) om te zetten in organisch kwik (actief). Er worden dan zogenaamde super toxinen gevormd die negatieve invloed hebben op de energiehuishouding van onze lichaamscellen. Dit kan leiden tot immunologische afweerreacties van weefsels, waardoor organen uiteindelijk minder goed gaan functioneren. Een vorm van vergiftiging dus!

Een overzicht van de symptomen van (waarschijnlijke) amalgaamvergiftiging:

  • Mond: bloedend tandvlees, knarsetanden, tongbranden, droge mond, metaalsmaak.
  • Allergieën: contacteczeem, voedingsallergieën, hooikoorts, neurodermitis (huiduitslag), astma of chronische bronchitis.
  • Chronische ontstekingen: neus, bijholten, keelgebied, hoofdpijn of migraine, duizeligheid, lage bloeddruk, moeheid, initiatiefloos, concentratie storingen, depressies, nervositeit, slapeloosheid, trillen, visusstoornissen, tinnitus, hartkloppingen, overmatig zweten, rugklachten, reuma, haaruitval, mictieproblemen, obstipatie, neiging tot diarree en oogontstekingen. (Deze tekst heb ik overgenomen van Biologische Tandarts.nl).

Dus wat kun je het beste doen?

Wanneer je zelf nog amalgaamvullingen hebt en een van bovenstaande klachten dan is het dus goed om de link te leggen. Bespreek het met je tandarts en laat ze verwijderen! Dat is beter voor je lichaam. Maar ook als je geen klachten hebt, dan nog is het echt beter om de vullingen te laten verwijderen. Ik was zo opgelucht toen ik vanmorgen weg reed bij mijn tandarts vandaan. Mijn kies was gered en de rotzooi was eindelijk verwijderd. Ik wilde dit al zo lang en uiteindelijk heeft het Universum mij een handje geholpen. Thanks!Meer lezen over je gezondheid? Lees dan lekker hier verder!