Wat is Yoga?
Wat is yoga eigenlijk precies? Yoga is meer dan alleen wat houdingen aannemen. Het is een levensstijl. Veel mensen vinden al die poses maar ingewikkeld en denken dat het alleen voor hele lenige mensen bedoeld is. Maar is dat wel zo?
Hoe doe je de yogaposes?
Tijdens yoga neem je diverse houdingen aan. Deze houdingen houdt je even vol en hierdoor versterk je niet alleen je lichaam, maar ook je geest. De oefeningen kunnen je lichaam en geest verstillen, krachtiger maken, kalmeren en openen. Evenwicht hiertussen is belangrijk. Wanneer deze elementen in evenwicht zijn, dan kunnen we optimaal functioneren, groeien, gezond en gelukkig zijn. De poses worden duidelijk uitgelegd in een yogastudio. Belangrijk is om de juiste spieren te gebruiken, dus zelf maar wat aanrommelen is niet aan te bevelen.
Betekenis van yoga
In het Sanskriet staat het woord yuj voor verbinden, samenvoegen en verenigen. Yoga is een levensstijl waarbij je verschillende oefeningen en technieken gebruikt om te “bloeien” in het leven en de beste versie van jezelf te worden. Yoga is geen godsdienst, sport of sekte. Het zorgt voor het verbinden van lichaam en geest en dit doe je door middel van de ademhaling.
Waarom is de ademhaling bij yoga belangrijk
Adem die je inademt bevat Pranayama, levensenergie. Want zonder adem kun je uiteraard niet leven. Ademhaling is de brug tussen je lichaam en je geest. Een verbinding tussen je fysieke sensaties en je denkprocessen. Door op een verkeerde manier adem te halen, kun je je hormoonhuishouding in de war sturen. Door bewust met yoga bezig te zijn, ben je in het hier en nu en lekker bezig met je lichaam en geest. Dit zal je op de juiste manier laten ademhalen en zo kan je lichaam dus op de juiste manier tot rust komen, net als je geest.
Welke vormen van yoga zijn er?
Er zijn verschillende yogavormen. Dus het is zeker dat er voor iedereen wel een geschikte vorm is.
Het gaat te ver om in dit blog alle vormen te bespreken, maar hieronder staan de belangrijkste stromingen.
- Hatha yoga
- Vinyasa yoga
- Power yoga
- Bikram yoga
- Yin yoga
- Ashtanga yoga
- Kundalini yoga
Hatha yoga
Dit is een zeer complete yogavorm en de basis voor vele andere yogavormen. Ha staat voor de zon, tha is de maan. Dus het verenigen van de gepolariseerde dimensies van ons bestaan. Dit omvat het lichaam, de geest en onze energie. Zon & maan zijn niet de letterlijke betekenis, maar zij verwijzen naar de energiekanalen die Nadis worden genoemd. Zon en maan zijn Ida en Pingala. Hatha heeft fysiek krachtige asana’s. Bij Hatha yoga richt je je op het vrijmaken van energie. Het doel van Hatha is het samenbrengen van lichaam en geest, in contact komen met jezelf en het bereiken van een eenheid. Dit zorgt voor innerlijke rust en harmonie.
Vinyasa yoga
Vinyasa yoga is een onderdeel van Ashtanga yoga. Ashtanga yoga vindt zijn oorsprong in het Achtvoudige Pad. Vinyasas zijn een serie dynamische houdingen die je achter elkaar beoefent en je laat samenwerken met de ademhaling om een bepaald effect te krijgen. Vinyasa betekent vrij vertaald: dingen in de juiste volgorde zetten. De Zonnegroet is een voorbeeld van Vinyasa yoga. Vinyasa yoga is een fysiek intensievere vorm van yoga dan bijvoorbeeld Yin yoga. Je flexibiliteit neemt toe en je zal bij deze vorm meer zweten, omdat je bloedsomloop meer op gang komt en hierdoor zul je meer afvalstoffen kwijtraken. Je lichaam reinigt zichzelf op deze manier.
Power yoga
Dit is een afleiding van Ashtanga yoga. Het is een actieve fysieke vorm van yoga. Meer gericht op alleen het lichaam en minder op het geestelijke deel. Vaak vind je deze vorm in de sportscholen. Door een mix van oefeningen worden de spieren telkens op een andere manier gebruikt. Hierdoor worden spieren die nauwelijks gebruikt worden geprikkeld om sterker/flexibeler te worden. Power yoga helpt je ook om je grenzen lichamelijk te verleggen. Dit kan je helpen om uit je hoofd te komen en in je lichaam.
Bikram yoga
Deze yogavorm doe je in een goed opgewarmde ruimte. Het is een serie van 26 houdingen. De les begint met 2 ademhalingsoefeningen (Pranayama’s). Hierna doe je 26 oefeningen/houdingen uit de Hatha yoga (asana’s) De ruimte waarin je de oefeningen doet heeft een temperatuur tussen de 38 en 40 graden celcius. De les duurt zo een 90 minuten. Bij Bikram yoga leidt de ene asana de andere asana in, er zit daardoor een ‘flow’ in de les en de houdingen vormen samen een geheel. Ook hier wordt je bloedsomloop gestimuleerd. De kans op blessures wordt hierdoor kleiner, ook zit er meer zuurstof in je bloed en krijg je hierdoor meer energie en je spieren verzuren minder snel. Door de warmte kun je de houdingen dieper uitvoeren en zullen je spieren harder werken. Let wel op: jij blijft altijd de baas over jouw lijf en hoe ver je de houding aan kunt. Het mag nooit pijn doen. Dit geldt voor alle yogavormen.
Yin yoga
Dit is een vorm waarin je rustige oefeningen doet. Je houdt de houdingen in een passieve vorm langer aan. Het doel is om je zo veel mogelijk over te geven aan de houdingen zodat het bindweefsel de ruimte krijgt om te stretchen. Door de strekking in het bindweefsel ontstaat er meer ruimte in het lichaam. Dit helpt om flexibeler te worden. Daarnaast heeft Yin yoga een meditatief karakter. Je zoekt de stilte op in jezelf en je leert om te gaan met weerstand. Yang houdingen richten zich op het sterker en soepeler maken van de spieren. yin richt zich specifiek op het versoepelen van het bindweefsel.
Ashtanga yoga
De asana’s beoefen je als geheel. Het brengt lichaam en geest samen. De houdingen zijn vloeiend en door de ademhaling met elkaar verbonden. De oefeningen worden in een hoog tempo gedaan en je lichaam blijft in beweging. De constante beweging zorgt ervoor dat je bloedsomloop op gang komt en dat de afvalstoffen uit het lichaam verwijderd worden. Ook komt de spijsvertering op gang. Verder wordt innerlijke kracht en stabiliteit bevorderd. Het lichaam verbrandt door Ashtanga yoga veel calorieën. Omdat je warm wordt, rekken je spieren beter uit en wordt je leniger en flexibeler. Ook kun je heerlijk je hoofd leegmaken en zo is er een samenkomst van lichaam, geest en ziel.
Kundalini yoga
Kundalini betekent spirituele energie. Je kunt ook zeggen de ‘slapende’ energie in het lichaam. Kundalini zorgt ervoor dat er heel veel energie in het lichaam vrijkomt door het openen van je chakra’s. Er kan wel een heftige energie vrijkomen en daar kunnen sommige mensen van schrikken. Prana is levensenergie, Kundalini is een spirituele energie die alleen gevoeld kan worden als deze bewust kan worden aangewakkerd. Alle chakra’s bevinden zich rond de wervelkolom. Hierin bevindt zich het centrale zenuwstelsel van de mens, waar veel energie door getransporteerd wordt in de zenuwbanen. Kundalini yoga zorgt ervoor dat de chakra’s met behulp van oefeningen geopend worden. Hierdoor komt veel energie vrij in het zenuwstelsel. Het vrijkomen van de energie vindt plaats door speciale oefeningen te doen. Wanneer een chakra zich geopend heeft, wordt de energie via het zenuwstelsel door het lichaam geleid. Deze spontane energie is direct voelbaar. Een goede opening van de chakra’s is voor een beginnende yogi helaas wat lastiger. Aangeraden wordt om deze vorm pas te beoefenen na een bepaald basisniveau in de yoga. Veel yogi’s volgen daarom eerst een aantal Hatha yoga lessen. De Kundalini yoga oefeningen worden dynamisch uitgevoerd. De oefeningen vloeien in elkaar over. De houdingen worden hierbij binnen het voorgeschreven tijdslimiet uitgevoerd. Door middel van de Kundalini yoga oefeningen en de ademhaling worden de geest en de ziel een.
Conclusie
Yoga is er dus in verschillende vormen. Er zijn er erg veel en in dit blog heb ik de belangrijkste vormen uitgelicht. Maar er is zeker voor iedereen een goed vorm te vinden. Yoga leert je beter te focussen, je krijgt meer flexibiliteit en balans, meer kracht en meer energie. Het helpt je bij verschillende (lichamelijke) klachten zoals rugpijn, slapeloosheid en stress. Liever beoefen je dagelijks een kwartier yoga, dan een keer per week twee uur achter elkaar. Je hebt niet veel attributen nodig. Kleding die nergens knelt, een yogamat, een blok of meditatiekussen en een handdoek of deken. Geen dure sportschoenen dus. Je kunt via YouTube oefeningen doen of via een betaalde yogasite maar ik zou als beginner liever starten bij een yogastudio zodat er toezicht is hoe je de oefeningen uitvoert. Luister altijd goed naar je lijf en het allerbelangrijkste is: geniet van de tijd die je even voor jezelf hebt!
Geef een reactie