Waarom kijken naar de cyclus van de seizoenen?

Ooit wel eens gehoord dat je moet werken op de cyclus van de seizoenen? Op dit moment kijk ik naar buiten en zie een prachtig grasveld, mooie grote bomen en grote Schotse Hooglanders. Nee, ik kijk niet vanuit mijn eigen huis op deze mooie omgeving, maar wel vanaf de werkplek waar ik op de maandag altijd zit. En nu het zonnetje schijnt krijg ik weer een beetje de kriebels. De krokussen groeien in het gras en de narcissen staan weer te stralen.

De vier seizoenen

Zoals iedereen wel weet zijn er vier seizoenen: lente, zomer, herfst en winter. Maar wat velen niet weten is dat de vier seizoenen op heel veel vlakken betekenis hebben. Je hoort wel eens dat mensen in de herfst van hun leven zijn. Of in de bloei (lente) van hun leven. En zo zijn er nog meer voorbeelden te geven. Maar waar het mij vandaag specifiek om gaat, is de cyclus van het jaar en hoe wij daar als mens mee om zouden kunnen gaan

Lente

De lente is het moment dat we ideeën kunnen uitdenken. We zitten weer vol energie en deze energie moet een uitweg hebben. Tijd dus om plannen te maken, dingen op te starten, kleuren op te frissen. Oftewel, heerlijk weer te ontluiken en te gaan bloeien. Ook als mens zijnde na die kale koude winter. 

Zomer

Zomer is het moment dat je de ideeën allemaal uit gaat voeren. Om de opgestarte dingen allemaal optimaal te verwezenlijken. Er naar toe te werken, te shinen en te genieten. In de zomer heeft alles een mooie glow. Een lach op je gezicht en je ziet er sprankelend uit. 

Herfst

In de herfst is het tijd om de vruchten te plukken. De vruchten van je harde werk. Inventariseren hoe alles is gelopen en tevreden zijn met wat je allemaal voor bergen hebt verzet vanaf de lente. Het is nu tijd om te oogsten.

Winter

En tenslotte, in de winter, is het tijd om bij te komen. Bij te komen van een jaar hard werken en even pas op de plaats te maken. Tijd om kleine zaadjes te planten die in het voorjaar tot bloei kunnen komen. Maar de winter is vooral de tijd om rustig aan te doen en veel op te laden. 

Cyclus

Zo is de cyclus van het jaar rond en veel mensen weten dit niet. Die gaan geforceerd in de winter plannen maken. En uiteraard kan dit prima. Maar in de lente zul je er veel minder moeite voor hoeven doen. In de winter kun je uiteraard wel visualiseren hoe je bepaalde zaken het liefste zou zien, maar de echte ideeën komen toch vooral in de lente het makkelijkste tot je. Je krijgt weer kriebels en ziet opeens kansen. En nogmaals, dit kan altijd gebeuren maar let maar eens op. In de lente zit je opeens vol goede ideeën. Wanneer ben jij het meest in je element?

Meer leuke inspirerende blogs lezen? Lees dan hier verder.