Waarom is mediteren goed voor je?

Het uiteindelijke doel van meditatie is verlichting, maar hoe krijg je dat voor elkaar? En hoe mediteer je eigenlijk? Mediteren is een techniek waarmee onze geest tot rust kan komen. We bereiken een staat die we normaliter niet zomaar bereiken. Het is een mentale stilte. Je geest komt volledig tot rust en uiteindelijk kom je in een nadere staat van bewustzijn. Je bent alleen maar in het hier en nu.

Op welke manieren kun je mediteren?

Alles kan en alles mag. Doe vooral wat goed voelt bij jou. Je kunt gaan wandelen in de natuur en heerlijk genieten van alles om je heen. Dit is al een meditatie. Je kunt even je ogen dichtdoen en op je ademhaling letten. Je kunt stil op een yogakussen gaan zitten en bewust alle gedachten die langs komen weer loslaten of je kunt een geleide meditatie doen. Deze kan 1 minuut duren, maar natuurlijk ook veel langer. Het is niet zo dat hier geldt: hoe langer hoe beter.

Soms is het juist op dat moment even belangrijk om rust te nemen van je werkzaamheden, al is het maar heel even. En op andere dagen heb je meer behoefte aan wat langer stil zitten en je geest helemaal leeg te maken. Alles wat bij je opkomt, weer laten gaan. Dit is, zeker in het begin, niet gemakkelijk, maar geloof me, het gaat steeds sneller en gemakkelijker. De geleide meditaties zijn ook heerlijk om te doen. Vooral degene die je laten visualiseren kunnen ervoor zorgen dat je daarna weer even frisse moed hebt om ergens mee verder te gaan of juist aan te beginnen. Ook kan bijvoorbeeld kleuren heel meditatief zijn, net als tuinieren.

Helpt mediteren tegen stress?

Jazeker helpt mediteren tegen stress. Er is een gezegde dat wanneer je geen tijd hebt om 5 minuten te mediteren, je dit 20 minuten moet doen! Meditatie heeft een groot zelfhelend vermogen op lichaam en geest. Het beïnvloedt vele biochemische processen en herstelt de schade van stress. Door dieper te ademen en los te laten veranderen je hersengolven van bèta naar alfa of tètha golven. Je verandert daarmee vele processen in je lichaam en de hersenactiviteit.

Hieronder zie je een opsomming wat mediteren voor je doet:

 • Verandert de hersenstructuur en functie
 • Verhoogt immuunsysteem
 • Ontstekingsremmend
 • Verlaagt bloeddruk
 • Verlaagt hartslag
 • Verbetert darmflora
 • Verbetert slaappatroon
 • Verbetert focus
 • verhoogt zelfreflectie
 • Verbetert hormoonspiegels (vermindert stresshormoon cortisol)
 • Verbetert aderverkalking
 • Vermindert depressie
 • Verlengt levensduur
 • Verbetert intuitie

Na 8 weken iedere dag gemediteerd te hebben, kun je goede effecten behalen en merk je een duidelijk verschil in je lichaam, geest en energie. Je intuïtie verbetert en je slaapt beter, je voelt je rustiger en je bent minder vatbaar voor stress. Allemaal leuke bijkomstigheden naast het zelfhelende effect wat het belangrijkste is.

Mediteren is eeuwenoud

In het westen is meditatie redelijk nieuw, maar bij veel geloven en culturen is mediteren al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van het leven. Veel mensen geloven dat mediteren bijdraagt aan hun spirituele ontwikkeling. Mediteren draagt in ieder geval bij aan een fijner leven. Niets abracadabra, maar wetenschappelijk bewezen.

Hoe mediteer je?

Er zijn diverse apps die je kunnen helpen om mediteren gemakkelijker te maken. Apps als Meditation Moments (persoonlijke favoriet), Calm, The House of Deeprelax (heerlijke Yoga Nidra meditaties. Nee dit heft niets met yoga te maken, maar alles met een intens diepe ontspanning) maar ook op bijvoorbeeld Spotify staan fijne meditaties. Zelfs op You Tube kun je goede sessies vinden. Er zijn begeleide meditaties, maar ook alleen tracks met muziek zodat je op de speciale frequentie kunt ontspannen. Al is er natuurlijk helemaal niets mis met in totale stilte zitten en ontspannen. Het is maar net wat je voorkeur heeft. Zorg dat je een rustig plekje hebt waar je kunt zitten. Liefst niet gaan liggen, behalve bij de Yoga Nidra meditatie. De kans is namelijk groot dat je in slaap valt tijdens de meditatie als je gaat liggen. Sluit je ogen en let op je ademhaling. Door de neus inademen en door de neus uit, of als je dat fijner vindt, via de mond uitademen. Zorg dat je comfortabel zit en sluit je ogen. Wanneer je een geleide meditatie doet, is dit iets makkelijker, want dan wordt je uiteraard geleid. Maar wanneer je in stilte zit, is het belangrijk om in het hier en nu te blijven. Dus let op je ademhaling. Zolang je dat doet, kun je nergens anders aan denken en ben je in het nu. Mocht je wegdrijven in je gedachten, geen probleem. Laat het weer los en kom terug naar je ademhaling. Blijf in stilte zitten tot je voelt dat het genoeg is of tot je belletje gaat die je van te voren hebt gezet. Je zult merken dat je hierna een stuk meer ontspannen bent!

Het belangrijkste is om het gewoon te doen. Het liefst iedere dag en dan ook nog rond dezelfde tijd. Maar als dit niet lukt, doe het dan gewoon wanneer het je uitkomt. Maar een moment voor jezelf vrijmaken is uitermate belangrijk. Je hele lichaam en geest profiteren hiervan. Mediteer jij al?

Genoten van dit blog? Lees dan lekker verder voor meer ontspanning!