The miracle morning

The miracle morning, wat is dat nou precies?  The miracle morning is door Hal Elrod bedacht en hij doet het zelf al aardig wat jaren. Hij heeft veel meegemaakt in die tijd maar is altijd de miracle morning blijven beoefenen. En ik snap wel waarom!Wat is de miracle morning?

De miracle morning bestaat uit 6 delen te weten: 

* Silence (mediteren)

* Affirmation (affirmeren)

* Visualization (visualiseren)

* Exercise (bewegen)

* Reading (lezen)

* Scribing (schrijven/journallen)Je kunt de miracle morning in een uur doen. Maar wanneer je dit echt te veel vindt, dan kan het uiteraard ook in een korter tijdsbestek. De bedoeling is dat je de wekker een uur eerder zet als anders en dat je deze tijd volledig aan jezelf besteedt. Dus voordat je naar je werk gaat of je kinderen wakker worden, is het even me-time. In die me-time ga je even lekker met jezelf aan de slag qua sporten, mediteren en reflecteren. Ik doe het nu 14 dagen en ik voel me echt een stuk beter. Soms doe ik een iets kortere versie, omdat mijn werkdagen om 6.45 uur beginnen. Voorheen stond ik rond 5 uur – 5.15 uur op en nu sta ik om half 5 op, dus ik vind dat persoonlijk vroeg genoeg haha. De rest van de week probeer ik wel een uur lekker die tijd voor mezelf te nemen. Ook in de weekenden overigens.

Mediteren

Mediteren doe ik gemiddeld een kwartier. Soms 10 minuten, in de weekenden vaak 20 minuten. Even heerlijk op de bank zitten (ja, het is verstandiger om je bed uit te gaan. Daarvoor heb ik mijn tong al geschraapt, tanden gepoetst en een glas water gedronken) met een dekentje over me heen en met mijn oortjes in. Ik vind het persoonlijk een heerlijk begin van de dag. Vaak doe ik een begeleide meditatie (vandaar ook de oortjes natuurlijk) en daarin zit soms ook ademwerk, wat ik persoonlijk erg fijn vind. En de andere keer kies ik juist voor affirmaties of een andere meditatie waarin je heerlijk kunt visualiseren. In de toekomst wil ik graag mediteren zonder begeleiding, maar voor nu vind ik dit erg prettig. 

Affirmeren

Aan het begin van de miracle morning heb ik een aantal affirmaties opgeschreven en tijdens het affirmeren zeg ik deze hardop tegen mezelf. Soms verander ik een zin of laat ik er een weg, de andere keer voeg ik er juist weer een affirmatie aan toe. Precies passend op wat ik op dat moment nodig heb. Dit duurt meestal maar 5 minuten.

Visualiseren

Tijdens het affirmeren zie ik datgene wat ik wil al voor me, dus voor het visualiseren neem ik niet erg veel tijd apart. Uiteraard zorg ik er wel voor dat ik de affirmatie en visualisatie ook daadwerkelijk voor me zie. Dit is enorm belangrijk net als het geloven van de affirmaties en visualisaties dit ook is.

Bewegen

Iedere dag beweeg ik ook weer 10 tot 20 minuten in de ochtend. De meditatie en beweging doe ik echt dagelijks. De rest kan ik verkort doen of zelfs overslaan, maar deze twee vind ik enorm belangrijk voor mezelf. Door dit te doen, ben ik sterker op de dag. Want waarom zou ik toegeven aan verleidingen qua eten als ik in de ochtend al zo mijn best heb staan doen om mijn lichaam en geest gezond te krijgen? De ene dag doe ik yoga, de andere dag sta ik te dansen en dit wissel ik weer af door af en toe ook stretchoefeningen te doen zodat mijn lijf niet iedere dag dezelfde oefeningen doet. Ik voel me hier echt goed bij en had nooit gedacht dat ik nog eens iedere dag zou sporten. Als het enigszins kan ga ik ook graag nog ergens op de dag wandelen en zo kom ik eindelijk eens echt aan mijn beweging toe. 

Lezen

Het is de bedoeling dat je ook dagelijks een stuk leest uit een zelfhulpboek. Zodat je jezelf hierin verder kunt ontwikkelen. Op dit moment lees ik een boek van Vivian Reijs over hormonen en dit is enorm interessant. Wanneer ik echt te veel lees, dan ben ik al snel de draad kwijt. Maar door iedere ochtend, wanneer je nog fris en fruitig bent, een paar bladzijden te lezen blijft het beter hangen lees je aardig wat boeken uit per jaar!

Schrijven/journallen

De miracle morning houdt ook in dat je dagelijks een stukje in je dagboek schrijft. Sommige mensen vinden het vreemd om het over je dagboek te hebben dus vandaar dat er journallen staat. Klinkt stoerder, is in de basis hetzelfde. Het is fijn om te schrijven wat je doelen zijn voor die dag, of wat de dag van gisteren je heeft gebracht. Even je gedachten op een rijtje zetten is zo ontzettend fijn om te doen. Hier hoef je geen uren aan te besteden, maar dagelijks 5 minuten is echt fijn.Dit zijn de zes pijlers waarop The Miracle Morning is gebaseerd. Ik vind het echt een uitkomst en ik sta zelfs met plezier op, iedere dag weer! Iets wat ik al jaren doe is in de avond mijn dag doorlopen in gedachten en daar vijf positieve punten uit te halen waar ik dankbaar voor ben. Dit is ook enorm belangrijk om te doen. Hierdoor ga je met een positieve mindset slapen en kun je de volgende dag weer vol verlangen tegemoet zien. Heb jij een speciale ochtend- of avond routine?